Fobi Tedavisi Aydın
Korku hem insanların hem de hayvanların sahip olduğu en önemli ve kritik duygulardan biridir. Öyle ki bazı korkular, insanlara genetik yoluyla aktarılırlar. Mesela araştırmalar, insan bebeklerinin doğumdan itibaren düşmekten ve yüksek sesten korktuklarını ortaya koymuştur. Çünkü vahşi doğada yüksek ses, neredeyse istisnasız bir şekilde insan bebeklerini kolayca öldürebilecek yırtıcı hayvanlardan kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde, yüksekten düşmek de eski çağlarda bebek ve yetişkin ölümlerine sebep olan en yaygın kazalardan biridir. Dolayısıyla bu gibi olaylara karşı korku hissi duyan, korku hissi sebebiyle de bu olaylardan kaçınan insanlar daha uzun süreler hayatta kalmışlardır. Ancak her korku, mantıklı sebeplerden meydana gelmez. Bazı insanlar, hayatlarını veya sağlıklarını tehdit etmeyen şeylere karşı da büyük bir korku duyabilirler. Bu şiddetli korkular psikiyatri biliminde ‘’fobi’’ olarak isimlendirilirler.
Fobiler insanların gündelik yaşamını çok ciddi ölçüde etkileyebilirler. Bireylerin sosyal yaşamlarını sınırlandırabilir; iş ve okul hayatlarında verimsizliklere yol açabilirler. Bu yüzden fobisi olan bireyler, ihtiyaç duyulduğu zaman profesyonel yardım almaktan çekinmemelidirler. Yazımızın devamında ‘’Fobiler nasıl geçer?’’, ‘’Fobi türleri nelerdir?’’, ‘’Fobiler nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Fobiler neyden kaynaklanır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Aydın fobi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.
Fobi Nedir?
Fobi, bireyin herhangi bir şeyden veya olaydan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kadar korkmasıdır. Fobi sebebiyle ortaya çıkan korku hissinin mantıklı bir temeli yoktur. Kişi bu korkulara geçmişte yaşadığı travmalar, deneyimler veya olaylar sebebiyle sahip olabilir. Günümüzde, psikiyatri uzmanları tarafından sınıflandırılmış onlarca fobi türü bulunmaktadır. Bu fobi türlerinin neredeyse tamamı bireyin gündelik yaşamını olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir.
Fobi Çeşitleri Nelerdir?
Fobiler genel olarak iki başlık altında incelenirler. Bunlardan ilki özgül fobilerdir. Özgül fobiler direkt olarak bir nesneye, canlıya veya olaya yöneltilen mantıksız korkular olarak bilinirler. Örümcek korkusu olarak bilinen araknofobi, özgül fobiler arasında en sık rastlanılanlardan biridir. Diğeri ise karmaşık fobilerdir. Karmaşık fobilerde bireyler, birbirleriyle ilintili ancak kesin çizgileri olmayan nesnelerden, olaylardan, canlılardan ve durumlardan korkarlar. Mesela sosyal fobi, bir karmaşık fobi örneğidir.
En sık rastlanılan fobi çeşitleri şunlardır:
- Örümceklerden ve örümceksilerden korkmak manasına gelen araknofobi.
- Sosyal etkileşimlerden ve kalabalıklardan korkmak manasına gelen sosyal fobi.
- Kapalı alan korkusu olarak bilinen klostrofobi.
- Yükseklik korkusu olarak bilinen akrofobi.
- Gök gürültüsü korkusu olarak bilinen astrafobi.
- Uçağa binme veya uçakla seyahat etme korkusu manasına gelen aviofobi.
- Köpek korkusu olarak bilinen sinofobi.
- Yılan korkusu olarak bilinen ofidiyofobi.
- İğne korkusu veya iğne olmaktan korkmak olarak bilinen tripanofobi.
Saydıklarımıza ek olarak daha pek çok fobi türü bulunmaktadır. Fobilerden bazılarındaki uyaranlar, bireyin gündelik yaşamında sık sık karşılaştığı şeyler değildir. Bu yüzden bu kişiler, fobilerin olumsuz etkilerini daha az deneyimleyebilirler. Ancak sosyal fobi gibi fobiler, bireyin gündelik yaşamını çok ciddi boyutlarda etkileyebilir. Sitemizde yer alan Sosyal Fobi Tedavisi yazısını inceleyerek konu hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Fobiler Neden Oluşur?
Fobiler şu gibi nedenlerden ortaya çıkabilirler:
- Herhangi bir nesneyle, olayla veya durumla ilk karşılaşıldığı zaman yaşanan olumsuz hisler ve deneyimler fobi oluşumuna sebep olabilir.
- Genetik faktörler, bireyde fobi oluşumunu tetikleyebilir.
- Bazı bireyler korkularını istemsiz bir şekilde herhangi bir nesneye, olaya veya duruma yöneltebilirler.
Fobilerin tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğumuz faktörlerin, fobi oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir.
Fobi Belirtileri Nelerdir?
Fobisi olan bireyler, uyaranlarla karşılaştıkları zaman şu gibi tepkilere veya belirtilere sahip olabilirler:
- Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı hissi.
- Nefes darlığı.
- Baş dönmesi.
- Bayılma.
- Mide bulantısı
- Ağız kuruluğu.
Bireyler yoğun korku hissi duyduklarında bu gibi belirtiler deneyimleyebilirler. Bu belirtileri deneyimleyen her kişide fobi olduğunu varsaymak doğru olmaz. Ancak belli bir uyarana, istisnasız bir şekilde bu gibi tepkiler veriliyorsa kişide fobi olduğundan şüphelenilebilir. Yine de kesin teşhisin sağlanması ve tedavi çalışmalarının mümkün olması için alanında uzman bir hekimle yani psikiyatristle görüşmek gerekir.
Fobi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi fobilerin pek çok türü vardır. Kişi üzerindeki etkileri, yansımaları ve kişinin bu fobiler sebebiyle deneyimlediği olumsuzluklar değişiklik gösterebilir. Tam olarak bu sebepten fobi tedavisi de kişiden kişiye değişebilir.
Fobiler Nasıl Tedavi Edilir?
Genel olarak fobiler, çeşitli psikoterapi uygulamalarıyla ve ilaç tedavileriyle tedavi edilebilirler. Bahsettiğimiz terapiler sırasında, bireyler, uzman kontrolünde korkularıyla yüzleştirilebilir. Böylece ‘’kontrollü maruz bırakma’’ gibi gelişmiş tekniklerle, kişinin korkularını yenmesi sağlanabilir. Bu elbette yalnızca bir örnektir, psikoterapiler, pek çok yönüyle bireyleri destekleyen gelişmiş tedavi yaklaşımlarıdır. Bunlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizdeki diğer yazıları inceleyebilirsiniz.
Aydın Fobi Tedavisi Fiyatları 2022
Fobi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir. Aydın fobi tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.