Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Aydın

Yetişkin dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, dikkati toplama güçlüğü, hiperaktivite ve dürtüsel davranış gibi kalıcı sorunların kombinasyonunu içeren bir psikiyatrik bozukluktur. Yetişkin dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, istikrarsız ilişkilere, kötü iş veya okul performansına, düşük benlik saygısına ve diğer sorunlara yol açabilir.

Yetişkin dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu olarak adlandırılsa da, belirtiler erken çocuklukta başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bazı durumlarda, kişi yetişkin olana kadar DEHB tanınmaz veya teşhis edilmez. Yetişkin DEHB belirtileri, çocuklarda DEHB belirtileri kadar net olmayabilir. Yetişkinlerde hiperaktivite azalabilir, ancak dürtüsellik, huzursuzluk ve dikkati toplama güçlüğü devam edebilir.

Yazımızın devamında ‘’Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Dikkat bozukluğu kendiliğinden geçer mi?’’ ve ‘’Dikkat eksikliği neden olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Aydın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bireylerin gündelik yaşamlarını etkileyebilen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişinin, ilgisini belli bir konuda toplamasını engelleyebilir ve zorlaştırabilir. Birey, dikkat eksikliğine ek olarak fiziksel anlamda normalden çok daha aktif olabilir. Hiperaktivite olarak bilinen bu durum çoğu zaman dikkat eksikliğine eşlik etse de bazı durumlarda dikkat eksikliği tek başına da görülebilmektedir.

Aşırı hareketlilik ve uyaranlara karşı hassas olma durumu, bireyin sürekli dikkatini farklı şeylere yönlendirmesine yol açabilmektedir. Bu da görevlerin, projelerin veya ödevlerin tamamlanmasını zorlaştırmaktadır. Özellikle de yetişkinlerin ileri öğrenim ve çalışma hayatlarını ciddi ölçüde etkileyebilen bir bozukluktur.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Neden Olur?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda potansiyel olarak rolü olduğu öne sürülen faktörler şunlardır:

  • Erken doğmak (gebeliğin 37. Haftasından önce)
  • Düşük doğum ağırlığına sahip olmak
  • Hamilelik sırasında annenin sigara, alkol veya uyuşturucu kullanımı
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu veya başka bir akıl sağlığı bozukluğu olan ebeveyn veya kardeş gibi akrabaların olması

Tüm bunlar, bireyde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yol açabilen faktörlerdir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Dürtüsellik
  • Düzensizlik ve önceliklendirme sorunları
  • Zayıf zaman yönetimi becerileri
  • Bir göreve odaklanma sorunları
  • Çoklu görevde sorun
  • Aşırı aktivite veya huzursuzluk
  • Zayıf planlama
  • Düşük hayal kırıklığı toleransı
  • Sık ruh hali değişimleri
  • Görevleri takip etme ve tamamlama sorunları
  • Ani öfkelenme
  • Stresle başa çıkmada sorun

Bunlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalarında, yaygın olarak görülen belirtilerden bazılarıdır. Bu belirtiler ve belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişebilir. Yalnızca bu belirtilere bakarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi koymak mümkün değildir. Bahsettiğimiz belirtiler bazı ikincil sebeplerden, kişilerde geçici olarak ortaya çıkabilmektedirler. Bu yüzden kesin teşhisin mümkün olabilmesi ve tedavi çalışmalarına başlanabilmesi için bir psikiyatri uzmanı ile görüşülmelidir. Böylece bireyler çok daha verimli, işlevsel ve sorunsuz bir gündelik yaşama sahip olabilirler.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi, bireyin şikâyetleri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir. Psikiyatrist, hastasının gündelik yaşamını, aile hayatını ve sosyal ilişkilerini detaylı olarak değerlendirir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında, kişiye özel bir tedavi planlaması oluşturur. Bu tedavi planlaması içerisinde dikkatin artmasını ve korunmasını sağlayan bazı ilaçlar yer alabilir. Aynı şekilde psikoterapi uygulamaları ile ilaç tedavisi güçlendirilebilir. Dikkat eksikliğine yol açan alışkanlıklar, dış faktörler ve düşünce kalıpları konusunda hasta, psikoterapi seansları yardımıyla farkındalığa kavuşturulabilir.

Aydın Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Fiyatları 2022

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavi uygulamasının detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Aydın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.


ŞİMDİ ARA!
YOL TARİFİ