Yeme Bozuklukları Tedavisi Aydın, Kuşadası

İnsan bedeni hem fiziksel hem de zihinsel aktiviteleri gerçekleştirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyduğu enerjiyi ise gün içerisindeki öğünlerden aldığımız besinler yardımıyla karşılar. Besinleri sindirir ve ihtiyaç halinde enerji üretmeye hazır hale getirir. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, vitaminleri, mineralleri ve benzer destekleyici maddeleri almış oluruz. Ancak bazı durumlarda beslenme olayı, kişinin ihtiyaç duyduğundan çok daha az, çok daha fazla veya düzensiz bir şekilde gerçekleşebilir. Bu durumlar genel olarak yeme bozuklukları olarak bilinirler. Yeme bozuklukları çoğunlukla psikolojik sebeplerden ortaya çıkarlar.

Yaygın yeme bozuklukları arasında anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu (binge eating) bulunur. Bunların neredeyse tamamı bireyin beslenme düzenini ciddi ölçüde etkiler. Vücut ihtiyaç duyduğu besinleri ya alamaz ya da düzensiz veya aşırı miktarlarda alır. Bu da en nihayetinde ciddi hastalıklara, hızlı kilo değişimlerine ve ikincil psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Yeme bozukluğuna sahip olan bireyler, mutlaka profesyonel destek almalıdırlar. Yazımızın devamında ‘’Yeme bozukluğu çeşitleri nelerdir?’’, ‘’Anoreksiya nedir ve nasıl geçer?’’ ve ‘’Binge eating nedir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Aydın yeme bozuklukları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.

Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozukluğu, genelde duygusal sebeplerden ortaya çıkan ve bireyin beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sorunları kapsayan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin yemek, vücut ağırlığı ve vücut şekliyle ilgili aşırı meşguliyeti veya belirli yiyecekleri yemenin sonuçlarıyla ilgili endişeleri olabilir.  Vücutlarına zarar verecek ölçüde az veya çok yemek yiyebilirler. Aldıkları besinleri, sindirim tam olarak gerçekleşmeden yeniden çıkarabilirler. Bazı durumlarda besin değeri olmayan maddeler tüketme ihtiyacı hissedebilirler.

Yeme Bozukluğu Neden Olur?

Yeme bozuklukları her yaştan, ırk/etnik kökenden, vücut ağırlığından ve cinsiyetten insanı etkileyebilir. Yeme bozuklukları sıklıkla gençlik yıllarında veya genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar, ancak çocuklukta veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde de gelişebilir.

Yeme bozuklukları sıklıkla diğer psikiyatrik bozukluklarla birlikte ortaya çıkar; en yaygın olarak duygudurum ve anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk ve alkol ve uyuşturucu kullanımı sorunları. Kanıtlar, genlerin ve kalıtsallığın, bazı insanların yeme bozukluğu için daha yüksek risk altında olmasında bir rol oynadığını göstermektedir, ancak bu bozukluklar, aile öyküsü olmayanları da etkileyebilir. 

Yeme Bozukluğu Türleri Nelerdir?

Sık görülen yeme bozukluğu türleri arasında şunlar yer alır:

  • Bulimia Nevroza: Bulimia nervoza, tekrarlayan ataklar şeklinde olağandışı miktarda yemek yeme ve bu ataklar üzerinde kontrol eksikliği hissetmesi durumudur. Bu tıkınırcasına yemeyi, zorla kusma, müshil veya diüretik kullanımı, aşırı egzersiz veya bu davranışların bir kombinasyonu gibi aşırı yemeyi telafi eden davranışlar izler. Bulimia nervoza hastaları zayıf, normal kilolu veya fazla kilolu olabilir. 
  • Anoreksiya Nevroza (Anoreksi): Halk arasında anoreksi veya kilo alma korkusu olarak bilinen bu rahatsızlık ciddi yeme bozukluklarından biridir. Hastalar hali hazırda normal kilo aralıklarında veya normal kilo aralıklarından daha düşük bir kiloda olabilirler. Ancak yine de kilo almaktan mantıksız bir şekilde endişe duyabilir, bu endişe çerçevesinde beslenme alışkanlıklarını sınırlandırabilirler. 
  • Tıkanırcasına Yeme Sendromu (Binge Eating): Tıkınırcasına yeme bozukluğu, kişinin yemek yeme üzerindeki kontrolünü yitirdiği ve tekrarlayan olağandışı büyük miktarlarda yemek yeme atakları yaşadığı bir durumdur. Bulimia nervozadan farklı olarak, tıkınırcasına yeme dönemlerini, kusma veya aşırı egzersiz gibi telafi edici davranışlar takip etmez. Sonuç olarak, tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler genellikle aşırı kilolu veya obezdir. 

Yeme Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeme bozukluğu tedavisi, genelde disiplinler arası bir tedavidir. Bu tedavi sırasında tıbbın pek çok alanından yararlanılabilir. Tedavinin şartları ve detayları; yeme bozukluğunun türüne, hastanın şikayetlerine ve hastanın taleplerine göre oluşturulur. Yeme bozukluğu tedavisi sırasında hastalar, çeşitli ilaçlarla ve psikoterapi uygulamalarıyla desteklenebilirler. Bilişsel davranışçı terapi gibi uygulamalar, bireylerin bedenleri ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili hatalı düşüncelerini, sağlıklı bir düzeye çekmek için tercih edilebilir. Yeme bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 

Aydın Yeme Bozukluğu Tedavisi

Aydın yeme bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Aydın yeme bozukluğu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.


ŞİMDİ ARA!
YOL TARİFİ