Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Aydın, Kuşadası

Travmatik bir durum sırasında ve sonrasında korkmak doğaldır. Korku, tehlikeye karşı savunmaya veya ondan kaçınmaya yardımcı olmak için vücutta birçok anlık değişikliği tetikler. Bu “dövüş ya da kaç” tepkisi, bir kişiyi zarardan korumaya yönelik tipik bir tepkidir. Neredeyse herkes travmadan sonra bir dizi tepki yaşayacaktır, ancak çoğu insan ilk semptomlardan doğal olarak kurtulur. Sorun yaşamaya devam edenler Travma sonrası stres bozukluğu tanısı alabilir. Travma sonrası stres bozukluğu olan kişiler, tehlikede olmadıklarında bile stresli veya korkmuş hissedebilirler. Yaşadıkları o kötü deneyimi ‘’flashbackler’’ halinde sürekli yeniden yaşayabilirler. Bu yeniden yaşamaları önlemek için normal hayatın bir parçası olan pek çok durumdan veya şeyden kaçınmak zorunda hissedebilirler. Sürekli tetikte olabilir, bazen en ufak gürültü ile bile irkilebilir, korkabilir, kabuslar görebilir ve uyku sorunları yaşayabilirler. Tüm bu sorunlar ve belirtiler, bireyin gündelik yaşamını oldukça zorlaştıran problemlerdir. Yazımızın devamında ‘’Travma sonrası stres bozukluğu nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Psikolojik travma nedir?’’ ve ‘’Travma sonrası stres bozukluğu nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Aydın travma sonrası stres bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir? Post Travmatik Stres Bozukluğu Nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu, şok edici, korkutucu veya tehlikeli bir olay yaşayan bazı kişilerde gelişen bir bozukluktur.

Travma sonrası stres bozukluğu hastaları, ‘’flashback’’ olarak bilinen yeniden yaşamalarla, o şok ve çaresizlik anını yeniden deneyimleyebilir, hatta yeniden o korku ve kaygı tepkilerini verebilirler. Bu yeniden yaşamaları önleyebilmek için, olumsuz anıyı hatırlatacak şeylerden kaçınmaya çalışabilirler. Gün içerisinde sürekli tetikte ve endişeli bir vaziyette bulunabilirler.

Psikolojik Travmalar Nelerdir?

Psikolojik travmalar, kişinin beden ve ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri olan, sarsıcı ve üstesinden gelinmesi zor olaylardır. Psikolojik travmalara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Terör saldırıları.
  • Doğal afetler.
  • İstismar olayları.
  • İş kazaları.
  • Trafik kazaları.
  • Yakın birinin beklenmedik bir şekilde kaybı.
  • Savaş.
  • Ciddi bir hastalığa yakalanmak.

Tüm bu olaylar, bireyin; ciddi, devamlılık gösteren ve tekrar eden bir stres tepkisi vermeye başlamasına yol açabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?

Travma sonrası stres bozukluğu, bireylerin sarsıcı ve çoğu zaman hayatlarını tehlikeye atan bir olayla karşı karşıya kalmaları sebebiyle görülür.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kimlerde Görülür?

Herkes her yaşta travma sonrası stres bozukluğu geliştirebilir. Buna savaş gazileri, çocuklar ve fiziksel veya cinsel saldırı, istismar, kaza, felaket veya diğer ciddi olaylar geçiren kişiler dahildir.

Bir kişinin travma sonrası stres bozukluğu geliştirip geliştirmeyeceği konusunda birçok faktör rol oynar. Bazı örnekler aşağıda listelenmiştir. Risk faktörleri, bir kişinin travma sonrası stres bozukluğu geliştirme olasılığını artırır.

TSSB riskini artıran bazı faktörler şunlardır:

  • Tehlikeli olaylar ve travmalar yaşamak
  • Yaralanmak
  • Başka birinin yaralandığını veya öldüğünü görmek
  • Çocukluk travması
  • Dehşet, çaresizlik veya aşırı korku hissetmek
  • Olaydan sonra çok az sosyal desteğin olması veya hiç olmaması
  • Olaydan sonra sevilen birinin kaybı, iş veya ev kaybı gibi ekstra stresle uğraşmak
  • Psikiyatrik hastalık veya madde kötüye kullanımı geçmişine sahip olmak

Travma sonrası iyileşmeyi destekleyebilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Arkadaşlar ve aile gibi diğer insanlardan destek aramak
  • Travmatik bir olaydan sonra bir destek grubu bulmak
  • Olumlu bir başa çıkma stratejisine sahip olmak veya kötü olayı atlatmanın ve ondan bir şeyler öğrenmenin bir yolunu bulmak
  • Korku hissetmesine rağmen etkili bir şekilde hareket edebilmek ve tepki verebilmek

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Travma sonrası stres bozukluğu hastalarında görülen belirtiler, genel olarak dört ana başlık altında değerlendirilirler. Bunlar:

  • Uyarılma: Uyarılma safhasında olan bireyler, gündelik yaşamlarında sürekli tetiktedirler. Çevrelerinden gelen uyaranlar konusunda oldukça hassastırlar. Bir gürültü sebebiyle kolayca irkilebilirler. Çevrelerindeki insanlara öfkeli tepkiler verebilirler. Dikkat problemleri ve uyku sorunları da bu kişilerde yaygın olarak görülebilmektedir.
  • Yeniden Yaşama: Yeniden yaşama, travma sonrası stres bozukluğuna yol açan olayın, yani travmanın belli şekillerde hatırlanması, yeniden yaşanmasıdır. Bu yeniden hatırlamalar, kabuslar halinde görülebilmektedir. Ancak gün içerisinde, yani uyanıklık halindeyken bile kişi olay anını yeniden yaşayabilir. kalp çarpıntısı veya terleme gibi fiziksel belirtiler de eşlik edebilir. Belirtilerin yeniden yaşanması, kişinin günlük yaşamında sorunlara neden olabilir. Belirtiler kişinin kendi düşünce ve duygularından başlayabilir. Olayın hatırlatıcısı olan kelimeler, nesneler veya durumlar da olayın yeniden yaşanmasını tetikleyebilir.
  • Kaçınma: Kaçınma, bireyin olay anını hatırlamamak veya yeniden yaşamamak için, olayı hatırlatan yerlerden, olaylardan veya nesnelerden uzak durması durumudur. Bu sebepten bazı mekanlarda bulunmak istemeyebilir. Mesela trafik kazası geçirmiş biri, olay anını yeniden yaşamamak için araba kullanmaktan veya arabaya binmekten kaçınabilir. Bu pek çok konuda bireyin yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur.
  • Biliş ve duygudurum belirtileri: Travmatik olayın temel özelliklerini hatırlamada sorun yaşama önemli bir bilişsel belirtidir. Kendisi veya dünya hakkında olumsuz düşünceler, Suçluluk veya utanç gibi duygular, Eğlenceli aktivitelere ilgi kaybı ortaya çıkabilir. Biliş ve duygudurum belirtileri travmatik olaydan sonra başlayabilir veya kötüleşebilir. Bu belirtiler, kişinin arkadaşlarından veya aile üyelerinden yabancılaşmış veya kopmuş hissetmesine neden olabilir.

Tüm bu bahsettiğimiz belirtiler ve durumlar, bireyin gündelik yaşamını, iş hayatını ve sosyal yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilme potansiyeline sahiptirler.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Travma sonrası stres bozukluğu, doktor tarafından hastaya özel olarak planlanan tedavi uygulamalarıyla yapılır. Bu tedavi, ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulamaları içerir. Hasta, yaşadığı travmayı aşabilmesi ve o travmaya karşı verdiği stres tepkisini düzenleyebilmesi için desteklenir. Bahsettiğimiz psikoterapi işlemi; EMDR Terapi, Şema Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi gibi gelişmiş uygulamalarla yapılabilmektedir. Bunlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizdeki yazıları inceleyebilirsiniz.

Aydın Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Fiyatları 2022

Aydın travma sonrası stres bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Aydın post travmatik stres bozukluğu tedavisi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.


ŞİMDİ ARA!
YOL TARİFİ