Uyku Bozuklukları Tedavisi Aydın, Kuşadası
İnsan vücudu, kendisini yenilemek ve iyileştirmek için pek çok biyolojik mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizmaların bir kısmı, kişi uyku sırasındayken işlemeye başlar. Böylece kesintisiz bir şekilde devam edebilir ve bireyi, bir sonraki güne hazırlayabilir. Beyinde meydana gelen kimyasal, elektriksel ve biyolojik sistemler, devamlılık gösterebilmek için kendilerini yenilemeye ihtiyaç duyarlar. Bu da uyku sırasında gerçekleştiği için zihin, belli bir süre uyanıklığın ardından uykuya ihtiyaç duyar.
Bazı kişiler, sahip oldukları rahatsızlıklar sebebiyle sağlıklı ve yeterli bir uyku çekemezler. Bu rahatsızlıklar arasında uykusuzluk (uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede güçlük), uyku apnesi (uyku sırasında nefes almada duraklamalar), huzursuz bacak sendromu, narkolepsi (gündüz aşırı uyku hali) ve parasomni (anormal uyku davranışları) gibi hastalıklar yer alır. Tedavi edilmedikleri takdirde pek çok ikincil hastalığa sebep olabilirler. Bunun yanı sıra kişinin iş hayatında, gündelik yaşamında ve sosyal yaşamında sorunlara sebep olabilirler. Yazımızın devamında ‘’Uyku bozuklukları nelerdir?’’, ‘’Uyku bozuklukları neden olur?’’ ve ‘’Uyku bozuklukları nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Aydın uyku bozukluğu tedavisi, narkolepsi tedavisi ve insomnia tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
Uyku Bozuklukları Nelerdir? Uyku Bozukluğu Nedir?
Uyku bozuklukları (veya uyku-uyanıklık bozuklukları), gündüz sıkıntıya ve işlevsellikte bozulmaya neden olan uyku kalitesi, zamanlaması ve miktarı ile ilgili sorunları içerir. Uyku bozuklukları genellikle tıbbi durumlar veya depresyon, anksiyete veya bilişsel bozukluklar gibi diğer zihinsel sağlık durumları ile birlikte ortaya çıkar. Uyku bozukluklarının birkaç farklı türü vardır ve bunlardan en yaygın olanı uykusuzluktur (insomnia). Diğer uyku bozuklukları arasında uyku apnesi, parasomni, narkolepsi ve huzursuz bacak sendromu bulunur.
Uyku Bozukluğu Türleri Nelerdir?
Yaygın olarak rastlanan uyku bozukluğu türleri şu şekilde sıralanabilir:
İnsomnia (Uykusuzluk) Nedir? İnsomnia Belirtileri Nelerdir?
İnsomnia, bireyin uykuya dalmasını ve uykuya devam etmesini zorlaştıran bir bozukluktur. Bu bozukluk, kıtalar arası seyahat etmekten, aşırı stresten ve bazı hormon dengesizliği problemlerinden ortaya çıkabilmektedir. İnsomniası olan bireyler, dikkat kaybı yaşayabilir, okul ve iş hayatlarında düşük bir performans gösterebilirler.
İnsomnia tanısı konabilmesi için uyku güçlüklerinin en az üç ay boyunca haftada en az üç gece meydana gelmesi ve işte, okulda veya kişinin günlük işleyişinin diğer önemli alanlarında önemli sıkıntı veya sorunlara neden olması gerekir.
Uykusuzluğu teşhis etmek için diğer uyku bozukluklarını, ilaç yan etkilerini, madde kötüye kullanımını, depresyonu ve diğer fiziksel ve zihinsel hastalıkları dışlamak gereklidir. Bazı ilaçlar ve tıbbi durumlar uykuyu etkileyebilir.
Parasomnia Nedir? Parasomnia Belirtileri Nelerdir?
Bazı insanlarda uyku sırasında normal olarak baskılanan yürüme, konuşma ve diğer vücut işlevleri belirli uyku evrelerinde ortaya çıkar. Alternatif olarak, genellikle rüya sırasında yaşanan felç veya canlı görüntüler, uyandıktan sonra da devam edebilir. Bu olaylar topluca parasomniler olarak bilinir ve konfüzyonel uyarılmaları (hem uykuda hem de uyanık olmanın karışık bir hali), uykuda konuşma, uykuda yürüme, gece terörü, uyku felci ve REM uykusu davranış bozukluğunu (rüyaları gerçekleştirme) içerir.
Narkolepsi Nedir? Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?
Narkolepsi’nin ana belirtisi, yeterli gece uykusundan sonra bile gündüz aşırı uyku halidir. Ek olarak, gece uykusu sık uyanmalarla bölünebilir. Narkolepsisi olan kişiler genellikle uygun olmayan zamanlarda ve yerlerde uykuya dalarlar. Narkolepsisi olan kişiler, gündüzleri saniyeler ile yarım saatten fazla süren “uyku atakları” yaşarlar, uyarı vermeden gerçekleşebilir ve yaralanmalara neden olabilir. Bu uyku atakları, çalışmayı ve normal kişisel veya sosyal ilişkileri sürdürmeyi de zorlaştırabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda, özellikle baldırlarda, hareket ettirerek veya masaj yaparak rahatlayan, hoş olmayan bir karıncalanma veya rahatsızlık hissine neden olur. Huzursuz bacak sendromu olan kişiler, rahatsız edici veya acı verici duygulardan kurtulmak için bacaklarını germe veya hareket ettirme ihtiyacı hissederler. Sonuç olarak, uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmek zor olabilir.
Uyku Bozuklukları Neden Olur?
Uyku bozukluğu nedenleri şunlardır:
- Aşırı stres.
- Kronik rahatsızlıklar.
- Psikiyatrik hastalıklar
- Solunum sorunları.
- İlaç kullanımı.
- Önerilmeyen beslenme alışkanlıkları.
Düzenli ve Yeterli Uyku Neden Önemlidir?
Düzenli ve yeterli uyku, bireyin sağlıklı bir yaşama sahip olabilmesi için çok önemlidir. Vücudumuzdaki pek çok onarıcı ve iyileştirici süreç, biz uyku halindeyken çalışmaya başlar. Böylece bir sonraki güne daha hazır, daha zinde bir şekilde başlayabiliriz. Sağlıklı, kesintisiz ve yeterli bir uyku çeken bireyler, çok daha uzun bir dikkat süresine, iyi bir fiziksel ve zihinsel performansa sahip olurlar. Yeterli ve kaliteli bir şekilde uykusunu alamayan bireylerinse dikkatleri çok kolay bir şekilde dağılabilir; fiziksel ve zihinsel görevleri yerine getirirken zorlanabilirler. Bu yüzden düzenli ve yeterli bir uyku çok önemlidir.
Uyku Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku bozukluğu tedavisi, çeşitli ilaçlarla, yaşam tarzı düzenlemeleriyle ve psikoterapi uygulamalarıyla yapılabilmektedir. Bu tedavi, psikiyatrist tarafından hastanın şikayetlerine ve ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanır. Böylece etkin ve başarılı bir tedavi mümkün olur. Uyku bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Aydın Uyku Bozukluğu Tedavisi Fiyatları 2022
Aydın uyku bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavi işleminin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Aydın uyku bozukluğu tedavisi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.