Panik Bozukluk Tedavisi Aydın, Kuşadası

    İnsan vücudu, hayatta kalma şansını arttıran çok önemli mekanizmalara sahiptir. Bu mekanizmalar sayesinde kişi, hayati bir tehlike durumunda yoğun bir korku ve kaygı hissi duyar. Böylece bu tehlikeden uzaklaşmak ve hayatta kalmak için yoğun bir çaba sarfeder. Bahsettiğimiz durum, normal şartlarda oldukça avantajlı ve tam anlamıyla hayat kurtaran bir mekanizmadır. Ancak bazı bireyler, ortada kesin veya belli bir tehdit olmadan da bu panik ve korku hissine kapılabilirler. Panik bozukluk olarak bilinen bu durum, kişinin aniden yoğun bir korku ve endişe hissine kapılması demektir. Bu yoğun korku ve endişe hissi, ataklar veya nöbetler şeklinde kendini gösterir. Bu yüzden panik bozukluk hastalarında görülen ani korku nöbetleri, ‘’panik atak’’ olarak isimlendirilirler.

    Panik bozukluk ve panik bozukluk sebebiyle görülen panik ataklar, bireyin gündelik yaşamını pek çok açıdan olumsuz etkileyebilirler. Kişiler, gündelik yaşamlarının önemli bir kısmını panik atak geçirmekten korkarak, geriye kalan kısmını ise gerçekten panik atak yaşayarak geçirebilirler. Bu da kişilerin okul, ev, iş ve sosyal yaşamlarından uzaklaşmalarına, sorumluluklarını aksatmalarına sebep olabilir. Tam olarak bu sebeplerden bireyler, gerektiği durumlarda psikiyatri uzmanlarından yardım almaktan çekinmemelidirler. Panik bozukluğun, doğru tedavi yaklaşımları ile tamamen ortadan kaldırılabildiği unutulmamalıdır. Yazımızın devamında ‘’Panik bozukluk sebepleri nelerdir?’’, ‘’Panik atak sırasında ne yapılmalı?’’, ‘’Panik atak nasıl geçer?’’ ve ‘’Panik bozukluk tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Aydın panik bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.

    Panik Bozukluk Nedir? Panik Atak Nedir?

    Panik bozukluk, bireyin yoğun korku ve endişe hisleri duyduğu panik ataklar yaşamasına sebep olan rahatsızlıktır. Panik bozukluğa sahip olan bireyler, panik atak yaşadıkları sırasında kalp krizi geçirdiklerini, felç geçireceklerini ve en nihayetinde ölebileceklerini düşünebilirler. Bu sebepten de yoğun bir panik ve korku haline girebilirler. Panik bozukluk yalnızca panik ataklar sırasında değil, sürekli olarak kişinin yaşamını etkiler. Çünkü panik bozukluğa sahip olan birey, panik atak yaşamamak için sürekli bir şeylerden kaçınmaya başlar. Bu yüzden sosyal yaşamından izole olabilir. Yaşadığı yoğun endişe hali sebebiyle işinde ve okulunda başarısız bir tablo çizebilir.

    Panik bozukluğun ve beraberinde görülen panik atakların tedavi edilebilen rahatsızlıklar olduğunu unutmamak gerekir.

    Panik Bozukluk Neden Olur? Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

    Panik bozukluğun ortaya çıkma nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Genetik faktörler bireyin panik bozukluğa sahip olmasına yol açabilirler. Bu yüzden ailesinde kaygı bozuklukları olan kişiler panik bozukluk açısından risk altında olabilirler.
    • Geçmişte yaşanan travmatik olaylar, yani kötü deneyimler bireyin panik bozukluğa sahip olmasına yol açabilir.
    • Bazı kronik rahatsızlıklar panik bozukluk gibi kaygı bozukluklarına yol açabilir.
    • Beyinde yer alan, kişinin korku ve endişe duygularını yöneten merkezler bazı bağlantı problemlerine sahip olabilirler. Bu da kişinin panik bozukluğa sahip olmasına sebep olabilir.

    Panik bozukluk pek çok sebepten ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda bu sebepleri belirlemek mümkün olmasa da panik bozukluğu tamamen tedavi etmek mümkündür.

    Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

    Panik bozukluk sebebiyle ortaya çıkan panik ataklar sırasında birey, şu gibi belirtiler deneyimleyebilir:

    • Yoğun bir korku, kaygı ve panik hissi.
    • Göğüs ağrısı.
    • Nefes alışverişinde hızlanma.
    • Nefes darlığı.
    • Baş dönmesi.
    • Vücudun belli bölgelerinde karıncalanma veya uyuşma.
    • Ellerde titreme.
    • Ağız kuruluğu.
    • Odaklanma zorluğu.
    • Her an kötü bir şey olacakmış hissi.

    Bu belirtilerin görüldüğü panik ataklar genelde 10 ila 30 dakika kadar sürerler. Ancak bazı durumlarda 1 saat kadar devam etmeleri de mümkündür.

    Panik Bozukluk Kimlerde Görülür?

    Panik bozukluk şu kişilerde, normal nüfusa oranla daha sık görülebilmektedir:

    • Ailesinde panik bozukluk veya kaygı bozukluğu olan bireyler.
    • Stresli yaşam olayları yaşayan bireyler
    • Alkol/Madde kullanımı olan bireyler.

    Panik bozukluk, her ne kadar saydığımız gruplarda daha sık rastlansa da herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır.

    Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır? Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Panik bozukluk tedavisi, tamamıyla kişiye özel yürütülen bir süreçtir. Bunun en önemli sebebi, panik bozukluk rahatsızlığının her bireyde farklı şekillerde ve şiddetlerde görülebilmesidir. Psikiyatristler, bu süreçte hastalarını dikkatle dinler, sağlık durumlarını analiz eder ve en nihayetinde kişiye özel bir tedavi planlaması oluştururlar. Bu planlama dahilinde ilaç tedavilerine ve psikoterapilere başvurulabilir. Panik bozukluk tedavisinde kullanılan psikoterapiler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapi ve Şema Terapi gibi yazıları inceleyebilirsiniz.

    Aydın Panik Bozukluk Tedavisi Fiyatları 2022

    Aydın panik bozukluk tedavisi fiyatları, tedaviye eşlik eden süreçlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Aydın panik bozukluk tedavisi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.


    ŞİMDİ ARA!
    YOL TARİFİ