Sosyal Fobi Tedavisi Aydın

    İnsanlar, tüm canlılar arasında en gelişmiş ve karmaşık sosyal yapıya sahip türdür. Günümüzde sahip olduğumuz tüm ilişkileri, sosyal ağları, yardımlaşmayı ve ortaklıkları bu gelişmiş sosyal yapıya borçluyuz. Öyle ki sosyal etkileşimler, bir hobi veya tercihten ziyade ihtiyaç olarak görülmektedir. Her insan belli ölçülerde sosyalleşmeye ve diğer insanlarla etkileşim kurmaya ihtiyaç duyar. Ancak bazı insanlar, bu etkileşimler sırasında kendilerini rahat hissetmeyebilir. Bu etkileşimlerden korku duyabilirler. Bahsettiğimiz durum psikiyatride sosyal fobi olarak isimlendirilen rahatsızlıktır.

    Sosyal fobisi olan kişiler, başkalarıyla etkileşimde bulunmalarını gerektiren ya da bir eylemi başkalarının yanında yerine getirmeleri gereken durumlardan korkarlar ve bunlardan olabildiğince kaçınmaya çalışırlar. Tanımadıkları insanlarla etkileşim kurmaktan, kalabalık alanlarda bulunmaktan, kalabalıklar önünde konuşma yapmaktan çekinebilir ve korkabilirler. Bu durum da sosyal fobili bireylerin yeni insanlarla tanışmalarını zorlaştırır. Okulda veya işte sunum yapmalarına, kendilerine yeni bir çevre edinmelerine engel olur. Hatta bazı ileri durumlarda kişiler, kendilerini sosyal hayattan tamamıyla soyutlayabilirler. Kendilerini, yaşıtlarıyla etkileşim kurmaktan, eğlenmekten veya gezmekten alı koyabilirler. Bu yüzden sosyal fobisi olan bireyler, gerektiği durumlarda profesyonel yardım almaktan çekinmemelidir. Böylece fobilerinden kurtulabilir, çok daha sağlıklı bir sosyal yaşama sahip olabilirler. Yazımızın devamında ‘’Sosyal fobiden nasıl kurtulunur?’’, ‘’Sosyal fobi nasıl anlaşılır?’’, ve ‘’Sosyal fobi nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Aydın sosyal fobi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.

    Fobi Nedir? Fobi Ne Demek?

    Fobi, herhangi bir nesneye, canlıya veya duruma karşı hissedilen aşırı korkudur. Bu korku öylesine ileri boyuttadır ki bireyin günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başlar. Fobinin pek çok türü vardır. Bazı bireyler, örümcekler gibi net bir şeyden aşırı derecede korkarlar. Bazı bireyler ise sosyal etkileşimler ve sosyal durumlar gibi daha karmaşık kavramlardan aşırı miktarda korkarlar. Yazımızın devamında tam olarak bundan, yani sosyal fobiden bahsedeceğiz. Diğer fobiler hakkında bilgi almak isteyen kişiler, sitemizde yer alan Fobiler isimli yazıyı inceleyebilirler.

    Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?

    Sosyal fobi tanılı kişiler başkalarıyla etkileşimde bulunmalarını gerektiren ya da bir eylemi başkalarının yanında yapmaları gereken durumlardan korkarlar ve bunlardan olabildiğince kaçınırlar. Sosyal fobi, sosyal kaygı bozukluğu ismiyle de bilinmektedir. Bu rahatsızlık, farklı şiddetlerde görülebilmektedir. Ancak hemen hemen her durumda, bireyin gündelik yaşamını, sosyal ilişkilerini; okul ve iş yaşamını olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir. Sosyal fobi, günümüzde, modern psikiyatri yaklaşımları sayesinde tedavi edilebilmektedir.

    Sosyal Fobi Neden Olur? Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir?

    Sosyal fobi, şu gibi nedenlerden ortaya çıkabilmektedir:

    • Genetik faktörlerin sosyal fobi oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir.
    • Beynin kaygı ve korkuyla ilgilenen bölgeleri aşırı aktif bir şekilde çalışıyorsa birey, sosyal fobi ve benzeri kaygı bozukluklarına sahip olabilir.
    • Bazı travmatik olaylar sosyal fobi oluşumuna sebebiyet verebilirler.
    • Küçük yaşlarda, sosyal çevresinde sıkıntılar yaşayan, zorbalığa uğrayan veya dışlanan bireyler ileride sosyal fobiye sahip olabilirler.

    Sosyal fobi pek çok sebepten ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak ‘’içine kapanık’’ veya tercihen çok daha az sosyalleşen bireylerin sosyal fobiye sahip olduğunu söylemek doğru değildir. Sosyal fobisi olan bireyler tercihen değil, korkuları sebebiyle sosyal etkileşimlerden kaçınırlar.

    Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

    SF’de korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bedensel belirtiler arasında şunlar yer alabilir:

    • Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı hissi.
    • Mide bulantısı.
    • Yüz kızarması.
    • Baş dönmesi.
    • Nefes almakta güçlük.
    • Ağız kuruluğu.
    • Hızlı nefes alıp verme
    • Terleme
    • Titreme

    Sosyal fobisi olan kişiler, sosyal etkileşimler sırasında, yabancılarla konuşurken, topluluk önünde konuşma yapmak zorunda kaldıklarında veya benzer durumlarda bu gibi belirtiler gösterebilirler. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi çekingenliği, heyecanlanmayı ve benzer durumları sosyal fobi ile karıştırmamak gerekir. Yalnızca bahsettiğimiz belirtilere bakarak sosyal fobi tanısı koymak mümkün değildir. Herhangi bir rahatsızlığın tanısını ancak o alanda uzmanlaşmış olan hekimler koyabilir. Bu durumda sosyal fobiden şüphelenen bireyler, uzman bir psikiyatrist ile görüşmelidirler.

    Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Yapılır? Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

    Sosyal fobi, diğer her kaygı bozuklukları gibi etkileri kişiden kişiye değişebilen bir hastalıktır. Bu yüzden tedavi yaklaşımları tamamen kişiye özel olarak planlanır. Psikiyatristler, hastalarının deneyimlerini, geçmiş yaşam öykülerini ve ailelerindeki rahatsızlık öykülerini özenle değerlendirirler. Daha sonra ise bireyin ihtiyaçlarına en uygun tedavi planını oluştururlar. Bu tedavi planı içerisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi yer alabilir. Sosyal fobisi olan bireylerde en sık kullanılan psikoterapi uygulaması bilişsel davranışçı terapidir.  Bilişsel terapide kaygı duyguları ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşüncelerin ne olduğunu anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme gibi aşamalar vardır. Davranışsal terapide ise model olma, yakınmaların üstüne gitme, belirtileri daha net algılayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi yöntemler vardır.

    Aydın Sosyal Fobi Tedavisi Fiyatları 2022

    Aydın sosyal fobi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.


    ŞİMDİ ARA!
    YOL TARİFİ