Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Aydın

    Obsesyon veya saplantı olarak bilinen durum, kişinin gündelik yaşamı sırasında sürekli ve istemsiz bir şekilde aklından geçirdiği düşüncelerdir. Bu saplantılı düşünceler kişinin kontrol edemediği korkuları ve kaygıları besleyebilir, ortaya çıkarabilir. En nihayetinde birey, gündelik yaşamını sürekli endişe ederek, sakınarak ve korkarak yaşamaya başlayabilir. Birey, bu obsesif yani saplantılı düşüncelerden kısa bir süreliğine kurtulabilmek için bazı ‘’ritüellere’’ veya ‘’alışkanlıklara’’ sahip olabilir. Psikiyatride kompulsiyon yani zorlantı olarak bilinen bu alışkanlıklar, daha önce bahsetmiş olduğumuz saplantılı düşüncelerin oluşturduğu korkulardan kurtulabilmek için ortaya çıkarlar. Yani saplantılı düşünceler, zorlantı olarak bilinen ve kişiye anlık rahatlama sağlayan alışkanlıkları ortaya çıkarır. Bu yüzden takıntı rahatsızlığı, tıp dilinde Obsesif Kompulsif Bozukluk olarak isimlendirilir.

    Obsesif kompulsif bozukluk, bireylerin ev, iş ve okul yaşamlarını olumsuz etkileyebilen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık günümüzde, psikiyatri biliminin sunduğu modern uygulamalar yardımı ile tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Takıntı hastalığı nasıl geçer?’’, ‘’Obsesif kompulsif bozukluk neden ortaya çıkar?’’ ve ‘’Obsesif kompulsif bozukluk nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

    Aydın obsesif kompulsif bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir? OKB Ne Demek?

    Obsesif kompulsif bozukluk, saplantılı düşüncelerin (obsesyonların) ve bu düşüncelerden kurtulmak için yapılan zorlantıların (kompulsiyonların, tekrar eden davranışların) eşlik ettiği bir kaygı bozukluğudur. OKB hastalarının bazılarında yalnızca saplantılı düşünceler yani obsesyonlar yer alırken bazılarında hem obsesyonlar hem de kompulsiyonlar görülebilir.  Bahsettiğimiz saplantılı düşünceler, bireylerde yoğun bir kaygı ve huzursuzluk hissine yol açabilirler. Zorlantı olarak isimlendirilen davranışları da tam olarak bu saplantılı düşüncelerin yol açtığı kaygılardan, kısa bir süreliğine kurtulmak için tekrarlarlar. Obsesif kompulsif bozukluk, günümüzde çeşitli ilaç ve psikoterapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur? OKB Nedenleri Nelerdir?

    Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Birey, bazı genetik faktörler sebebiyle obsesif kompulsif bozukluğa sahip olabilir.
    • Bireyin beynindeki kimyasal olaylar, bazı durumlarda obsesif kompulsif bozukluğa sebep olabilir.
    • Büyüme ve gelişim sürecinde yaşanan bazı olumsuz durumlar obsesif kompulsif bozukluğa yol açabilir.
    • Geçmişte yaşanan travmatik olaylar, istismar ve ailevi problemler obsesif kompulsif bozukluk riskini arttırabilir.

    Obsesif kompulsif bozukluğa yol açabilecek faktörleri bu şekilde sıralamak mümkündür.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri Nelerdir? OKB Türleri Nelerdir?

    Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında görülen obsesyonlardan bazıları şunlardır:

    • Renk obsesyonu.
    • Bulaşma ve temizlik obsesyonu.
    • Uğursuz sayı obsesyonu.
    • Batıl inanç obsesyonu.
    • Kontrol obsesyonu.
    • Biriktirme obsesyonu.
    • Şüphe veya kuşku obsesyonu.

    Saydıklarımız OKB hastalarında görülen obsesyonların (takıntıların) yalnızca birkaçıdır.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir? OKB Belirtileri Nelerdir?

    Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri, bireyin sahip olduğu obsesyonun (takıntının) türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler genel olarak şöyledir:

    • Mobilyaların ve nesnelerin sürekli düzenli olmasını istemek, düzen bozulduğunda kötü hissetmek.
    • Hastalık kapmaktan, kirlenmekten aşırı derecede korkmak.
    • Sürekli temizlik yapmak veya temizlenmek.
    • Bir duayı veya tekerlemeyi sürekli tekrar etmek, bu tekrar gerçekleşmediğinde bir şeylerin yolunda gitmeyeceğini düşünmek.
    • Özellikle temizlik obsesyonu olan bireylerin yüzeylere, kişilere veya nesnelere temas etmekten korkması.
    • Uykuya dalmadan önce veya evden çıkmadan önce sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı. (Ocağı, kapıyı, pencereleri vs.)

    Daha önce de belirttiğimiz gibi bireyler, kişisel obsesyonlarına bağlı olarak farklı pek çok belirti deneyimleyebilirler. Ancak yalnızca yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtilerden birkaçına bakarak OKB teşhisi koymak mümkün değildir. Bu teşhis yalnızca alanında uzman hekimler yani psikiyatristler tarafından, detaylı incelemeler sonucunda koyulabilir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır? OKB Nasıl Tedavi Edilir?

    Obsesif kompulsif bozukluk hem etkileri hem de detayları kişiden kişiye değişebilen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden tedavinin başarılı olabilmesi için kişinin ve rahatsızlığın özel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu sebepten psikiyatristler hastalarını dikkatle analiz eder ve daha sonra kişiye özel bir tedavi planlaması oluştururlar. Bu tedavi planlamasının içeriği genelde ilaç ve psikoterapi uygulamalarından oluşur. Bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapiler, ilaç uygulamalarıyla birlikte bireyin iyileşme sürecini desteklerler.

    Aydın Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Fiyatları 2022

    Aydın obsesif kompulsif bozukluk tedavisi fiyatları, tedavinin kapsamına ve detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden tedavi fiyatları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir.

    Aydın obsesif kompulsif bozukluk tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; psikiyatri alanında uzman isimlerden olan Uzm. Dr. Duygu Kunt’tan randevu alabilirsiniz.


    ŞİMDİ ARA!
    YOL TARİFİ